Hexspoor Afbeelding Nieuwsbericht

Uit de pers: Hexspoor ondersteunt drukkers met opslag / distributie

Met het partnerprogramma van het KVGO biedt Hexspoor drukkerijen nieuwe kansen op het gebied van opslag en distributie, ofwel fulfilment.

 

Silvan Hexspoor is de derde generatie bij Binderij Hexspoor, maar daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Hexspoor (1965) deed zijn studie bedrijfskunde (MBA) en ging werken bij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag. ‘Was erg leuk werk’, zegt Hexspoor eind februari in zijn bedrijf in Boxtel, recht tegenover Drukkerij Hazenberg. Hij kende het bedrijf van zijn vader natuurlijk wel een beetje. ‘Ik heb er mijn eerste brommer verdiend door als vakantiekracht aan de lopende band te werken.’ Maar meer ook niet, de studie ging voor en daarna door naar Den Haag, werken als ambtenaar bij EZ. Tot zijn vader hem belde. ‘Ik ga het bedrijf verkopen. Of wil jij het misschien overnemen?’ Dat was in 1995. In 1997 kwam de deal tot stand. Zijn vader vertrok naar golfbanen elders in de wereld en Hexspoor moest aan de bak. ‘Maar er zat een heel goed management team, dus lastig was het niet.’

Vechtmarkt

Zo rond het jaar 2000 werkten er ongeveer 60 medewerkers bij binderij Hexspoor. ‘Maar toen was het al een echte capaciteits-vechtmarkt’, zegt Hexspoor. Tijd voor een andere benadering, dacht hij. De strategie was al langer gericht op het ‘hogere segment’, maar die lijn werd nog strakker doorgezet. ‘Op een zeker moment maakten we van de 24 AEX-beursfondsen meer dan driekwart van de jaarverslagen als binder.’ Maar ook musea en andere kwalitatief hoogwaardige klanten wist Hexspoor aan zich te binden. In die tijd vormde de nieuwe activiteit ‘fulfilment’ een steeds groter aandeel van de omzet. ‘We gingen niet alleen de jaarverslagen afwerken, ook de opslag en de verspreiding ervan namen we voor onze rekening.’ Met als bekendste voorbeeld de ING Bank, die haar jaarverslag over de hele wereld liet distribueren door Hexspoor.

Groeit als kool

De werkzaamheden in de binderij zijn verandert. Met snellere,  digitale afwerkingsmachines in combinatie met een automatiseringsslag op het bedrijfskantoor kan de binderij met minder mensen toe. Een aantal medewerkers voorheen werkzaam in de binderij is inmiddels aan de slag bij de logistieke tak. De logistieke activiteit is explosief gegroeid naar 40 vaste medewerkers en een flinke flexibele pool er omheen. ‘We groeien nu zo’n 20 procent per jaar.’ Hexspoor heeft wel een goede verklaring voor het feit dat juist een binderij zo snel kan groeien in fulfilment. ‘Als binder ben je altijd actief met het product van een ander, vaak een boek of een brochure. Bij fulfilment is dat eigenlijk net zo. Wij begrijpen het afbreukrisico van een bedrijf dat haar producten door een ander laat verzorgen.’ Inmiddels beheert Hexspoor niet alleen grafische producten, maar ook een hele reeks andere zaken. ‘Je kan het zo gek niet bedenken’, zegt Hexspoor. Zijn bedrijf is onder meer actief voor een hele reeks ‘goede doelen’, zoals Greenpeace, Oxfam en Amnesty. Maar ook voor bijvoorbeeld alle promotie artikelen van het CDA. Hexspoor beschikt over 12.000 palletplaatsen, en na een ingrijpende verbouwing dit voorjaar, straks zelfs 30.000 palletplaatsen.

KVGO en e-fulfilment

Speciaal voor KVGO-leden ontwikkelde Hexspoor een partnerprogramma waarbij Hexspoor opslag en distributie aanbiedt aan drukkers. Daarbij maakt Hexspoor een verschil tussen ‘reseller’ en ‘referral’ partners. In beide gevallen profiteren KVGO-leden van een aantrekkelijke partner-fee. Hexspoor legt uit dat hij dit soort werkzaamheden al voor vijf drukkers uitvoert, dus waarom niet voor een groter aantal? Bij ‘reseller partners’ bieden drukkers aan hun klanten professionele opslag en distributie aan dat achter de schermen verzorgd wordt door Hexspoor. Hiermee profiteren drukwerkleveranciers van het inkoopvoordeel op opslag, distributie en porti. Bij ‘referral partners’ biedt de drukwerkleverancier klanten ook opslag en distributie, maar wordt hierin ‘compleet ontzorgd’ door Hexspoor. Silvan Hexspoor: ‘Het KVGO-voordeel geldt voor alle producten in opslag bij Hexspoor. Ook over bijvoorbeeld opslag en distributie van merchandise geldt de partner-fee.’