Voorraadbeheer van webshops

Voorraadbeheer van webshops begint bij de voordeur

In de webwinkelwereld is de 24-uurs levering de standaard geworden Een levertijd van ‘7 tot 12 dagen’ of ‘tijdelijk niet leverbaar’ is daarom ondenkbaar in de huidige fulfilment wereld. Onuitputtelijke voorraden lijken het antwoord hierop, maar dat heeft dan weer negatieve invloed op uw fulfilment kosten. Om de juiste voorraadniveaus te bepalen, begint u bij de controle van binnenkomende goederen.

Wat is een optimaal voorraadniveau voor uw webshop? Koopt u groot in, of in kleine hoeveelheden? Groot inkopen is vaak voordeliger, onder meer door de pakketkorting en de transportkosten. Nadeel hiervan zijn de hoge voorraadkosten. Kleiner inkopen heeft echter tot gevolg dat u vaker moet aanvullen en kortingen misloopt. Hoe vaker een aanvulling komt, hoe arbeidsintensiever de handling, controle en administratie.

Juiste artikelen

Om een beeld te krijgen van de juiste voorraadniveaus moet u uw voorraad stipt bijhouden. Daarvoor is de organisatie van uw voorraadbeheer van groot belang, want zonder een duidelijk beeld van uw voorraden kunt u geen beleid maken. Voordat u het optimale voorraadniveau per product kunt bepalen, moet uw voorraadbeheer aan een aantal randvoorwaarden voldoen. De volgende basisprincipes zijn hierbij van belang:

Of u nu zelf uw voorraad beheert of u heeft dit uitbesteed aan een professioneel fulfilment bedrijf, voorraadbeheer begint altijd bij een correcte inslag. Dit betekent dat u goederen bij de ontvangst (ook bij retouren) altijd controleert op zowel de kwaliteit als de kwantiteit. Daarna volgt een goede administratieve verwerking. Probeer zoveel mogelijk de verkoopeenheid overeen te laten komen met de voorraadeenheid. Verkoopt u sokken in sets van drie, gebruik deze eenheid dan ook voor de administratie bij inkoop en opslag.

Een correcte inslag is niet alleen een goede ingangscontrole, het heeft ook grote invloed op het verkoopproces. Voor een optimaal voorraadniveau moet u retouren en nieuwe leveringen zo snel mogelijk verwerken. Zo lang een levering retouren of nieuwe producten niet is gecontroleerd en verwerkt, kunt u goederen niet vrijgeven voor verkoop.

Ook al zijn de binnenkomende zendingen nauwkeurig gecontroleerd, toch kunnen er in de loop van de tijd fouten ontstaan waardoor de voorraad niet meer klopt. Het is daarom belangrijk dat er tijdig voorraadtellingen worden uitgevoerd. Zeker bij snellopende artikelen

Indien u deze stappen blijft volgen, is de kans groot dat u een goed beeld houdt van uw voorraad. Maak er ook een gewoonte van om alle binnenkomende zendingen meteen te verwerken, voorraadbeheer is geen klus om uit te stellen. Als u regelmatig uw voorraad telt en beheert, krijgt u een overzicht van uw assortiment. U ziet meteen wat de doorlooptijd van producten is en welke artikelen sneller worden verkocht dan andere. Daarnaast herkent u fouten in uw voorraad sneller, zodat u geen klant hoeft teleur te stellen omdat een product al uitverkocht blijkt te zijn.

Wilt u meer weten? Neem dan nu contact met ons op!