Menu

Hoe werkt de Duitse verpakkingswet?

Zorg voor registratie!

VerpackG

Sinds de aanscherping van de Duitse verpakkingswet moeten buitenlandse verkopers van goederen naar Duitsland geregistreerd staan. Dit is waarom. De Duitse verpakkingswet, in het Duits Verpackungsgesetz of VerpackG, is een belasting op verpakkingen om te voorkomen dat er te veel verpakkingen op de Duitse markt worden gebracht. De wet is van toepassing op alle verkopers en fabrikanten die goederen vanuit het buitenland, dus ook Nederland, naar Duitsland verzenden. Bij het niet naleven van deze wet kunnen boetes tot wel 200.000 euro worden opgelegd!

Hoe werkt de Duitse verpakkingswet?

Het gaat in deze verpakkingswet om verpakkingen die uiteindelijk bij de Duitse eindverbruiker aankomen en door hen worden verwijderd. Het maakt niet uit of het karton, kunststof of glas is. Voor alle verpakkingen moet een licentie worden aangevraagd. Als fulfilment bedrijf geven wij bij de Duitse overheid op welke verpakkingen wij gebruiken voor de verzending (omdoos en vulmateriaal). Als verkoper of fabrikant dien je de productverpakkingen door te geven. Hoe komt je aan de benodigde licentie?

3 stappen om te komen tot een licentie:

  1. Vraag een registratienummer aan bij het centrale verpakkingsregister, de Zentrale Stelle. Dit registratienummer heb je nodig bij de volgende stap.
  2. Geef aan bij Der Grüne Punkt hoeveel verpakkingsmateriaal je verstuurt in een jaar en betaal hierover de benodigde belasting. Een alternatief voor Der Grune Punkt is Lizenzero. Prijzen kunnen variëren. De hoeveelheid verpakkingen die je aangeeft is uiteraard een prognose van de verwachte hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Aan het begin van volgend jaar worden deze waarden opnieuw gecontroleerd en gecorrigeerd. Een registratie van de daadwerkelijk in omloop gebrachte hoeveelheid productverpakking is dus noodzakelijk. Het is dus belangrijk dat je als producent de productverpakking aangeeft. De verzendverpakking heeft Hexspoor reeds betaald.
  3. Registreer deze ‘afrekening’ bij de Zentrale Stelle (stap 1).

Delen